Van kloosterbier tot Tiense Kweiker

Zoals zoveel ander steden heeft Tienen een rijk brouwersverleden.

Bier was een gezonde drank, leverde energie en vitaminen, en was bovendien een goede dorstlesser. Eeuwenlang hadden de kloosters hun eigen brouwerijen, waar lichtere en zwaardere bieren werden gebrouwen. Na het verdwijnen van de kloosters door de Franse Revolutie zagen we verscheidene lokale brouwerijen de kop op steken. Namen als brouwerij De Klok, De Kroon, Engenvliet, De Rode Poort, Windelinckx, Het Schip, Vandenschrieck, Pieraerts, … allemaal klinkende Tiense brouwerijnamen.

Met onze wandeling willen we de verschillende brouwerslocaties terug in de herinnering brengen: wie waren deze brouwers, waar waren ze gevestigd, hoe lang hielden ze stand en wat is er van hun recepten overgebleven?

Op de wandeling houden we ook twee maal halt om een hedendaags Tiens biertje te degusteren … dat hoort er natuurlijk bij!