Themawandelingen 2021

Dit jaar bieden we meerdere themawandelingen aan, alsook 2 zoektochten.
Dit gebeurt in samenwerking met de Dienst Toerisme en Evenementen van de stad Tienen.

Wegens Corona is inschrijven noodzakelijk:
marina.gelaude@skynet.be
Mondmasker verplicht

1 april tot 2 mei 2021: wandelzoektocht door Tienen

Met de papieren in de hand kan je wat weetjes over Tienen  opdoen, leren om gericht rond te kijken en genieten van het ‘eureka-gevoel’ als je de antwoorden vindt. Je kan de zoektocht alleen doen, maar je kan ook een vriend of vriendin, een familielid of iemand van de Gidsenbond (behalve de organisatoren Marina en Gilbert) aanspreken om samen met jou de zoektocht te doen. Je kan in een groepje tot 4 personen rondwandelen.
Deze activiteit is uitsluitend voor onze steunende leden. Zij ontvangen de vragen samen met onze Nieuwsbrieven.

Zaterdag 19  juni: ‘de Wandelzoektocht beantwoord’

Op zaterdag 19 juni wil Marina met jullie langs het parcours van de zoektocht wandelen. Samen lossen we de vragen van de zoektocht op en kijken goed rond om de foto’s in het straatbeeld te herkennen. Ondertussen zien we de evolutie van de werken die in Tienen aan de gang zijn: de heraanleg van de Grote Markt, de werken langs de Alexianenweg (daarvoor zullen we even van ons parcours afwijken), het Sint-Janshospitaal.
We willen er een gezellig namiddagje van maken, dat we met een drankje zullen afsluiten.
Vertrek: Stadsinfo, Grote Markt Tienen, om 14.00 uur.

Zondag 27 juni 2021: ‘Tienen anno 1920-21’

Op zondag 27 juni 2021 gaan we samen met Johan op stap door het Tienen anno 2020-2021. Dat is nog een bijzondere datum, want dan zal het precies 100 jaar geleden (27 juni 1921) zijn dat de nieuw verkozen gemeenteraad geïnstalleerd werd. Ondanks de tegenvallende parlementaire verkiezingen in 1919 slaagden de liberalen erin om, in tegenstelling tot andere steden, nipt de macht op het Tiens Schoon Verdiep te behouden. Na de Grote Oorlog en de Spaanse griep was het opnieuw ‘business as usual’. 
Doorheen de wandeling krijgen we een idee hoe het dagelijkse leven er toen uitzag en op welke manier de 3 politieke zuilen hun stempel probeerden te drukken.
Vertrek: Stadsinfo, Grote Markt Tienen, om 14.00 uur.

Zondag 29 augustus: ‘Huisnamenwandeling’

Op zondag 29 augustuswandelt Marina met jullie door enkele straten van de stadskern, op zoek naar oude huisbenamingen, het oude uitzicht, de huizen die er voorheen stonden, … Verhalen en gebeurtenissen, evenals oude prenten en foto’s zullen de omgeving tot leven brengen.
Vertrek: Aan het stadhuis, Grote Markt Tienen, om 14.00 uur.

Zondag 12 september: ‘Neogotiek in Tienen

Zondag 12 septemberverkennen we de Neogotiek in Tienen. We beperken ons tot de  Sint-Germanuskerk, omdat we daar al heel wat kunnen ontdekken. Marina wandelt met je door de kerk om de neogotische aanpassingen, aanvullingen en versieringen te bespreken. Ze zal ook een aantal foto’s projecteren van de restauratiewerken die aan het koor gebeurd zijn. Dit is een kans om sommige details van dichtbij te zien. Gilbert zal over de restauratiewerken de nodige professionele uitleg geven.
Afspraak: in de Sint-Germanuskerk, Veemarkt Tienen, om 14.00 uur.


Zondag 10 oktober : Kweikerdag

Op zondag 10 oktober vindt weer de Kweikerdag plaats! Deze concentreert zich dit jaar rond twee locaties in Tienen: de atletiekpiste achter de voormalige PNT (als locatie voor de Lazuur) en de beiaard van de Sint-Germanuskerk.  Zoals vorige jaren zal onze Gidsenbond op beide locaties zorgen voor een wandeling.  Marina beklimt met jou de Sint-Germanustoren (15.00 uur) en Gilbert laat de geschiedenis  van de PNT herleven (16.00 uur).
Vertrek voor torenbezoek: op het Apostelenhof, naast de Sint-Germanustoren, Veemarkt, Tienen, om 15.00 uur.
Vertrek voor rondleiding PNT: zal nog door ‘OpgewekTienen’ in de pers meegedeeld worden.

Van 1 tot 30 november: Wandelzoektocht nr. 2

Voor de wandelzoektochtliefhebbers hebben we een tweede zoektocht in petto. Van 31 oktober tot 30 november kan je voor een tweede keer een deel van onze stad verkennen aan de hand van de vragen en de foto’s van onze 2de Wandelzoektocht. Nu mogen jullie in een paar andere wijken van Tienen op zoek gaan naar weetjes en bijzonderheden. Ik hoop dat jullie ernaar uitkijken!
Deze activiteit is uitsluitend voor onze steunende leden. Zij ontvangen de vragen samen met onze Nieuwsbrieven.

Zondag  14 november : Op pad met de Tiense lantaarnaansteker

Tijdens deze avondwandeling verneem je hoe men in Tienen, door de eeuwen heen, straten en pleinen verlichtte. We gaan op pad met de lantaarnaansteker die vertelt over het wel en wee van zijn beroep.
Het is een wandeling van de Oudheid, over de Middeleeuwen, door het Ancien Regime naar de Nieuwe Tijden toe … tot vandaag.
Vertrek: Stadsinfo, Grote Markt Tienen, om 19.00 uur