Themawandelingen 2024

Dit jaar bieden we meerdere themawandelingen aan, alsook twee zoektochten.
Dit gebeurt in samenwerking met de Dienst Toerisme en Evenementen van de stad Tienen.

Inschrijven noodzakelijk:
marina.gelaude@skynet.be

Dinsdag 16 januari 2024: “De drie maagden achterna”
De bouwlegende van de kerk van de Goddelijke Zaligmaker in Hakendover en z’n dertiende arbeider ligt aan de basis van de bedevaart het Dertienmaal.
Tussen 16 en 17 januari stappen bedevaarders 13 maal van de kerk van Hakendover naar de O.-L.-V.-ten-Steenkapel in Grimde en terug. Wie de bedevaart volledig volbrengt, heeft maar liefst 42 km in de benen! Wil je een 13de stukje van deze bedevaart dit jaar meedoen, dan kan je mee met Gilbert. We vertrekken daar om 14.15 uur, zodat we om 14.30 uur aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel zijn, waar een Confrère van Sint-Maurus ons opwacht om ons een woordje toe te spreken. Daarna stappen we verder naar  de kerk van de Heilige Zaligmaker in Hakendover.  In Hakendover kunnen we zoals gewoonlijk in het gelegenheidscafé “Bij Simons” iets gaan drinken en –voor wie wil- iets eten. Daarna stappen we allemaal terug naar Grimde.

Afspraak: om 14.00 uur in Anne’s Café (tegenover de kerk van Grimde).

Zondag 28 januari 2024: “Een herbestemde kerk en een nieuwbouw klooster”
De Heilig Hartkerk in Tienen heeft, als tweede op een rij, een herbestemming gekregen.
Het begon in 1939, toen men onder leiding van architect Paul Rome en aannemer Jean Mathieu van Walshoutem met de bouw van de kerk begon. Kardinaal Van Roey legde op 15 mei 1939 de eerste steen.  De kerk heeft de oorlog overleefd die kort daarna begon. Maar het kerkenplan heeft er anders over beslist! Na 85 jaren zal de kerk een nieuwe functie krijgen! Welke de permanente eindbestemming wordt, is nog niet geweten. Voorlopig heeft de stad tot in juni een doel gegeven: tentoonstellingsruimte voor de Academie die dit jaar haar 200-jarig bestaan viert.
Wij nemen de kans te baat om nog eens een kijkje te nemen in dit speciale bouwwerk. Gilbert zal de geschiedenis van de kerk, de kenmerken van deze “Neo-Romeinse bouw”, zijn 20ste-eeuwse glasramen en het bijzondere orgel toelichten.
Daarna gaan we even ‘gluren bij de buren’. Johan begeleidt ons naar de kloosterkapel van de Passionisten en in het bijzonder het graf van moeder Martha.
Wil je met ons meegaan om nog eens de H.Hartkerk te zien en het verhaal van de zalige Moeder Martha te beluisteren, dan ben je hartelijk welkom.

Afspraak: voor de Heilig Hartkerk (Aarschotsesteenweg 1 te Tienen)  om 14.00 uur

Zondag 17 maart 2024:  “Wonen in Tienen – In een nieuw kleedje –”
We maken een wandeling door Tienen, langs de nieuwbouwprojecten van de laatste jaren en natuurlijk ook die van vandaag.
Omdat we in de binnenstad blijven, spreken we af aan het Theatercafé.
We vertrekken op de Kazerneparking en maken een hele toer door Tienen, langs het Sint-Janshospitaal, de werken op het Schipplein, de bouwprojecten in de Donystraat, de Alexianenweg en de Oude Vestenstraat.

Afspraak:  in de hal van het Vrijetijdscentrum (C.C.De Kruisboog) om 14.00 uur

Zondag 5 mei: “Bij Lambertus op visite”
Een natuurwandeling met onderweg een bezoek aan het Sint-Lambertuskerkje. Dit kerkje is een van de oudste kerken in het land. Het is een kleine, eenbeukige kerk met een stevige toren en driezijdig koor. De beuk behoort tot de zeldzaam “in situ” bewaarde pre-romaanse monumenten: hij bestaat in ruime mate uit opnieuw gebruikt Romeins materiaal en kwartsiet in onregelmatig verband. Deze pre-romaanse beuk dateert van de 10de eeuw, het romaanse koor van de 12de eeuw. De vierkante westtoren werd in de 13de eeuw, de traptoren in de 16de eeuw gebouwd.
De kerk wordt momenteel niet meer gebruikt en zal een nevenbestemming krijgen. Maar het is voorzeker de moeite om er een kijkje te gaan nemen.

Afspraak:  parking winkelcentrum aan de Getestraat.

Zondag 28 juli: “Tienen becijferd”
Wandeling met getallen en cijfers als focus.
Heb je al eens rondom je gekeken hoeveel getallen en cijfers er in het straatbeeld te zien zijn? Ja natuurlijk, de huisnummers! Maar kijk eens wat beter … je zult heel wat meer ontdekken: een jaartal op een openbaar gebouw, een cijfer in de naam van een winkel, een code voor gas, elektriciteit, water, een aankondiging van een evenement, … Cijfers kunnen dus heel functioneel zijn, maar ze kunnen ook een verborgen boodschap hebben, een geloofscredo, een magisch getal, een mystieke betekenis, … En daar gaat Johan met jullie achter op zoek!

Zondag 25 augustus 2024: “Huisnamenwandeling nr. 4
Na het succes van onze 3 vorige ‘Huisnamenwandelingen’, zetten we dit jaar onze route verder. We vertrekken onderaan de Wolmarkt, slaan de Minderbroedersstraat in, bespreken de huizen langs beide kanten tot aan de Meendijk, gaan even op onze stappen terug, slaan de Oude Kleerkopersstraat in. We wandelen de berg naar boven en luisteren naar de verhalen van Marina die hier haar jeugdjaren heeft doorgebracht … waar is de tijd!

Afspraak:  onderaan de Wolmarkt, ter hoogte van nr. 6.